• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • У березні споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 3,2%
    Опубликовано: 2024-04-12 18:13:28

    У березні 2024 року споживча інфляція в Україні знизилася до 3,2% в річному вимірі, порівняно з 4,3% у лютому. Фактичні темпи зростання цін виявилися нижчими від прогнозу Національного банку (5,0% р/р).

    Про це пише Національний банк України, посилаючись на дані Держстату.

    За даними НБУ, відхилення від прогнозу сталося внаслідок змін цін на сирі продукти. Стрімке здешевлення таких продуктів пов'язане головним чином із тимчасовими чинниками, вплив яких, вірогідно, вичерпається в другій половині 2024 року.

    До цих чинників належать: ефекти від високих врожаїв минулого року, м'яка зима цього року, а також наслідки транспортної блокади західних кордонів. Зокрема, обмеження експорту призвело до збільшення пропозиції окремих продуктів харчування на внутрішньому ринку, що вплинуло на зниження їх вартості.

    Крім того, зростання цін на пальне відбувалося повільніше, ніж очікувалося, як через стриманіше зростання світових цін на нафту, так і через теплу зиму.

    Сповільнення базової інфляції було зумовлене, зокрема, такими факторами:

    Однак, швидше зниження базової інфляції стримувалось через блокаду на західних кордонах, зокрема, через подорожчання імпортованих товарів, а також через зростання витрат бізнесу на оплату праці.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.